4 ЛЕСНИ ИДЕИ ЗА РАЗЯДКИ С ОВЧЕ КИСЕЛО МЛЯКО БАГРИ

Простичките неща често са най-вкусни. Типичен пример за това за разядките – вършат чудесна работа за намазване на филийка в бързината за закуска или като се чудим как да впечатлим гостите си с нещо апетитно и различно.
Подбрали сме 4 наши любими разядки, които освен че са изключително вкусни и свежи, за приготвянето им ще Ви трябват само около 10-тина минути.
Мутабел
Още една любима разядка, която Ви препоръчваме да опитате! Традиционна и много популярна от Близкия изток, освен това лесна за приготвяне.
Необходими съставки:
• 2 средни патладжана (около 500-600 г);
• 2 скилидки чесън;
• 3 с.л. сусамов тахан;
• 100 г цедено овче кисело мляко Багри;
• 3 с.л. зехтин;
• сол на вкус;
• заатар за поръсване – сумак, мащерка и сусам
Начин на приготвяне:
1. Започвате с вече добре познатата ни процедура – изцеждането на буркан кисело мляко Багри поне за 12 часа в марля/тензух. Престоява задължително в хладилник.
2. Подгответе патладжаните – именно те са основата на тази разядка. След като изстинат, ги почистете добре.
3. Към патладжана прибавете сусамовия тахан и разбира се – малко чесън, зехтин, сол на вкус. Блендирайте всичко, докато сместа стане гладка.
4. Накрая добавете овче кисело мляко Багри и блендирайте отново за кратко.
Сервирайте мутабела в подходяща чиния или купа. Поръсите със заатар и зехтин.
Можете да развихрите въображението си и да импровизирате, като добавите семена от нар или чери домати, например.
Снежанка
Снежанка е лека, свежа, кремообразна разядка. Можете да я поднесете с препечени филийки хляб.
Необходими съставки:
• 2 буркана овче кисело мляко Багри;
• 1 бр. краставици (среден размер);
• 2 скилидки чесън;
• 1/2 връзка копър;
• 4 с.л зехтин;
• 50 г орехи;
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Предварително оставете 2 буркана кисело мляко Багри да се цедят за поне 12 часа, като сложите млякото в марля/тензух и го завържете добре. Сложете го да престои в хладилника. След като млякото е изцедено, го сложете в купа.
2. След това разрежете краставицата по дължина и на ситни кубчета. Добавете я в млякото, към сместа прибавете и останалите продукти – накълцания копър, счукания чесън и орехите. Овкусете със зехтин и разбъркайте добре.
Лабне
Третото ни предложение за разядка е рецептата за Лабне – изключително семпла, но апетитна и богата на подправки. Вдъхновена от Близкия Изток, кремообразна и лесна за приготвяне – несъмнено трябва да й се насладите!
Необходими съставки за приготвянето й:
• 1 буркан от нашето овче кисело мляко Багри;
• 10-15 маслини без костилки ;
• 1 с.л. сушен риган;
• ⅓ връзка ситно нарязан магданоз;
• настъргана кора от 1 лимон;
• 50 мл зехтин;
• 20 г шамфъстък, леко препечен;
• сол
Начин на приготвяне:
1. Първата стъпка за приготвянето на лабнето е да постелете дълбока купа с тензух, след което да сложите овчето кисело мляко Багри върху него и да добавите ⅓ ч.л. сол. Хубаво разбъркайте и завържете тензуха здраво. Оставете да се изцеди за 24 часа.
2. След като млякото е готово, го поставете в продълговата чиния за сервиране. Използвайки долната част на лъжица, разнесете в чинията с дебелина около 2 см и вълнообразни форми на места.
3. Подгответе останалите продукти – нарежете маслините на едри парчета и ги сложете в купа. Към тях добавете подправки, за да бъде лабнето още по – богато на вкус – риган и наситен магданоз. Натрошете ядките и ги прибавете, както и настърганата лимонова кора и зехтина. Разбъркайте добре.
4. С помощта на лъжица разпределете получената смес върху лабнето. Залейте с тънка струя зехтин върху цялата чиния.
Препоръчваме Ви да опитате върху препечен хляб или пърленки/лаваш.
Тирокафтери
Тирокафтери е следващото ни пикантно предложение и идва от слънчева Гърция.
Необходими съставки:
• 300 г овче сирене Багри;
• 2 с.л. зехтин;
• 2 с.л. винен оцет;
• 150-200 гр овче кисело мляко Багри;
• 1 люта чушка (може и повече, спрямо предпочитанията);
*по желание може да добавите и две изпечени и ситно нарязани чушки
Начин на приготвяне:
1. Нарежете овчето сирене на едри парчета, сложете го в купа, с помощта на вилица го намачкайте.
2. Овкусете го леко със зехтин и оцет, след което добавете и накълцаната люта чушка. Разбъркайте хубаво.
3. Добавете овче киселото мляко и продължете да бъркате, докато получите гъста кремообразна смес.
За приготвянето на Тирокафтери може да използвате и блендер или кухненски робот. Става по-лесно и бързо, но имайте предвид, че в този случай разядката ще има нужда да преседи в хладилник, за да се стегне.
Желаем Ви приятен апетит!
Ще се радваме да ни споделите коя е вашата любима разядкa. 🙂
Не забравяйте да ни отбележите, след като приготвите разядките си с таг @fermabagri в социалните мрежи.
Продължавайте да ни следите за още вкусни и полезни рецепти!
Вижте още рецепти:
Овче кисело мляко с домашна гранола