Киш със зелении и овче сирене
В края на април бяхме в Русе по покана на нашите приятели от пекарна Хабитати. Идеята се роди от общите ни разбирания за чиста и истинска храна. Част от концепцията на Хабитати е да среща чрез събития своите клиенти с малки производители и фермери. Така освен да хапнат вкусно и да пийнат, хората могат да се запознаят от първо лице и да поговорят с производителите.
Направихме фермерски брънч, а в главната роля бяха нашите продукти. Събрахме семейни рецепти и неща, които обичаме да си приготвяме, както и техните най-продавани неща с нов прочит. Така заформихме едно меню, в което се намери за всекиго по нещо.
Споделяме и една пролетна рецепта, която Ани от Хабитати с удоволствие ни предостави. Това беше и едно най-продаваните неща по време на събитието и тъй като Русе не е толкова близо, ще се радваме да може да си го приготвите и вкъщи!
Киш със зелении и овче сирене
За основата:
– 320 г брашно
– 100 г зехтин
– 100 г студена вода
– 1 ч.л. сол
Слагате всичко в купа и започвате да бъркате с вилица. След като се смесят добре, започнете да оформяте с ръка. Когато тестото е готово, оставете в хладилник за поне 15 минути.
Разточете основата и сложете във форма за пай/киш (количеството в рецептата е за тава с диаметър 28 см). Надупчете дъното с вилица и сложете в загрята фурна на 180 °C да се запече.
Междувременно започнете да приготвяте плънка.
Продукти:
– 250 г зелении – ние използвахме микс от спанак, коприва, лапад
– шепа пресен джоджен
– 1 средно голяма глава лук
– 1 морков
– шепа сушени домати
– връзка пресен чесън
– 50 г овче сирене Багри
Задушавате наситнения лук и морков. След като поомекнат, добавете зелениите, джоджена и зеления чесън, както и сол на вкус. Махнете от котлона, когато спадне обема на зелениите. Натрошете овчето сирене и наситнете сушените домати.
Заливка:
– 4 яйца
– 200 г кисело овче мляко Багри
– 100 г овчи кашкавал Багри
Разбийте яйцата и млякото добре. Добавете при зелениите и се смесете добре. Излейте върху изстиналата основата на киша. Отгоре сложете 100 г настърган кашкавал. Запечете в загрята фурна на 180 за 30-40 минути.
Кишът може да се адаптира и с други плънки (например гъби, тиквички и бекон). В този случай сложете първо плънката и после залейте с яйчената смес. След като се позапече се завършва с кашкавала.
Ще се радваме да споделите как се е получил вашият киш или да ни отбележите в стори!
Вижте още рецепти:
4 лесни идеи за разядки с овче кисело мляко Багри
Овче кисело мляко с домашна гранола