За ферма Багри

За ферма Багри


Щастливи сме, че вече 12 години полагаме усилия да облагородим местния селскостопански живот, и че сме неразделна част от енергията на малкото градче Белене, познато със своите овчарски традиции.

Разположихме фермата си в местност Трояне, на крачка от поречието на Дунава и природен парк “Персина”. Стартирахме своето начинание с идеята да направим малка бутикова ферма, отговаряща на съвременните стандарти за натурално отглеждане на животните.

ferma za ovce
ferma bagri istoria

В момента отглеждаме над 550 броя овце, от породата Лакон. Животните почти целогодишно имат достъп до естествените ливади и пасища на защитената местност, богати на ароматни треви, а когато е необходимо ги храним с добито от нас ливадно сено и люцерна. С огромно желание се впуснахме в идеята да осигурим свежата им храна и “за черни дни”. Когато освен да блеят в тавана ближейки сол, вече могат да се насладят и на супер салатка от свеж ечемик, поднесена с дехидратирани билки и зърнени храни.

Как стигнахме до тук?

Покрай вече съществуващия ни ресторант за фермерски продукти “Багри” се срещнахме с много съмишленици, с които открихме че споделяме идеята за чиста и честна храна. За наша радост смело можем да ги наречем и приятели. И дядо Антон от близкото село Ореш, с неговите над 60 години опит в правенето на българско саламурено сирене, който превърна чудесното мляко в традиционното сирене, което опитвате днес. И много, много други. Страстта ни към занаятчийските продукти ни помогна да създадем отлежали, ръчно месени кашкавали, сирена и пълномасленото ни кисело мляко.

Устойчивост

Устойчивост


 

Градим бъдещето с поглед към устойчивото развитие. Отлгеждаме различни култури, които приготвяме с любов в собствената ни фуражна кухня. Билковото сено събираме в края на лятото, а редовната паша на животните се състои от над 11 вида билки, от които лайка, сладък корен и магарешки бодил. Екипът ни се състои от над 15 души, с които заедно оформяме една по-сигурна общност в малко градче. С радост работим усилено за облагородяването на нашия край и подкрепяме различни инициативи, с които помагаме местния бит и култура.

malka ferma

ceh za kashkaval i sirene

mandra ovche sirene