Щастливи сме, че вече 10 години полагаме усилия да облагородим местния селскостопански живот. Освен това сме неразделна част от енергията на малкото градче Белене, познато със своите овчарски традиции.
Разположихме фермата си в местност Трояне, на крачка от поречието на Дунава и природен парк “Персина”, нашият роден край. Стартирахме своето начинание с идеята да направим малка бутикова ферма, отговаряща на съвременните стандарти за натурално отглеждане на животните.
В момента отглеждаме над 750 броя овце, от породата Лакон. Животните почти целогодишно имат достъп до естествените ливади и пасища на защитената местност, богати на ароматни треви, а когато е необходимо ги храним с добито от нас ливадно сено и люцерна. С огромно желание се впуснахме в идеята да осигурим свежата им храна и “за черни дни”. Когато освен да блеят в тавана ближейки сол, вече могат да се насладят и на супер салатка от свеж ечемик, поднесена с дехидратирани билки и зърнени храни.
Как стигнахме до тук?
Покрай вече съществуващия ни ресторант за фермерски продукти “Багри” се срещнахме с много съмишленици, с които открихме че споделяме идеята за чиста и честна храна. За наша радост смело можем да ги наречем и приятели. С помощта на дядо Антон от близкото село Ореш, с неговите над 60 години опит в правенето на българско саламурено сирене, който превърна чудесното мляко в традиционното сирене, с което дадохме старт на мандрата. И много, много други. Страстта ни към занаятчийските продукти ни помогна да срещнем по пътя си още хора, с които имаме сходни виждания. Така с времето създадохме отлежал, ръчно месен кашкавал, пълномасленото ни кисело мляко, както и традиционен катък и крема сирене по авторска рецепта.