Есенно лабне с цвекло


Есенно лабне с цвекло

Големи фенове сме на лабне и смело заявяваме, че киселото ни мляко е страхотно за приготвянето му! Споделяме и една сезонна версия, с която да впечатлите гостите или да му се насладите в компанията на любим човек.

Необходими съставки:
• 1 буркан овче кисело мляко Багри
• ½ ч.л. сол;
• 2 глави цвекло;
• настъргана кора от ½ лимон;
• сока от ½ лимон;
• 50 мл зехтин;
• шепа орехи;
• лавандулова сол (или морска на кристали за поръсване;

Начин на приготвяне:
1. Първата стъпка за приготвянето на лабнето е да постелете дълбока купа с тензух, след което да сложите овчето кисело мляко върху него и да добавите ½ ч.л. сол. Хубаво разбъркайте и завържете тензуха здраво. Оставете да се изцеди за 10-12 часа.
2. Обелете и сварете цвеклото. След като изстине добре го нарежете на кубчета.
3. След като млякото е готово, го поставете в чинията за сервиране. Използвайки долната част на лъжица, разнесете в чинията с дебелина около 2 см и вълнообразни форми на места, за да се образуват улейчета.
4. Сложете нарязаното цвекло отгоре. Поръсете с леко запечените и натрошени орехи.
След това настържете лимонова кора и поръсете. Изстискайте сока на половин лимон и го полейте върху останалите неща.
5. Залейте с тънка струя зехтин върху цялата чиния.
6. Завършете чинията с лавандулова сол на кристали.

Препоръчваме Ви да опитате и върху препечен хляб или лаваш.