Багри баница

Споделяме ви нашата семейна рецепта, която мама прави на нашите деца, баба също я правеше на нас, а нейната майка на нея. И така, до ден днешен рецептата се предава, а сега ние я даваме на вас, за да я споделите с любими хора 🙂
Не се учудвайте, че е с продукти от овче мляко. Все пак те са традиционни от векове по нашите земи.
Багри Баница
Необходими продукти:
- Кори за баница – ние харесваме ръчно точените на канап
- 6 яйца
- 380 г буркан овче кисело мляко Багри
- 1 ч.л. сода
- 400-500 гр овче сирене Багри
- 120 гр масло
Начин на приготвяне:
Сложете содата в 1 буркан киселото мляко, за да шупне. Разбийте яйцата добре и към тях прибавете шупналото мляко.
След това натрошете сиренето и го добавете към сместа. По желание предварително може да изкиснете сиренето, за да се обезсоли.
Включете фурната да загрява на 230°.
Използвайте кръгла тава, която предварително намажете с масло.
Разтопете маслото. Разгънете корите внимателно. Разнесете върху всяка кора 3,4 супени лъжици масло, след което разпредете 1/3 от плънката. Навийте на руло кората и сложете в тавата. Започнете от центъра на тавата.
Намажете баницата с масло и я поставете във вече загрятата фурна.
Когато баницата бухне (след около 10 мин.), намалете фурната на 180° и печете до готовност.
Извадете баницата когато е готова (маслото да ври на повърхността) и я завийте с памучна кърпа, за да се задуши и омекне.
Разбийте кисело мляко, добавете вода и сол (по желание) и се насладете на Багри баница с айрян!
* Корите, които използваме са 3 бр и са по-големи и дебели. Ако използвате тънко точени кори, слагайте по 1 лъжица масло върху кора и разпределете сместа на толкова части, колкото кори ще завиете.


