Багри баница


Багри баница

Споделяме ви нашата семейна рецепта, която мама прави на нашите деца, баба също я правеше на нас, а нейната майка на нея. И така, до ден днешен рецептата се предава, а сега ние я даваме на вас, за да я споделите с любими хора 🙂 

Не се учудвайте, че е с продукти от овче мляко. Все пак те са традиционни от векове по нашите земи. 

Багри Баница

Необходими продукти:

  1. Кори за баница – ние харесваме ръчно точените на канап
  2. 6 яйца
  3. 380 г буркан овче кисело мляко Багри
  4. 1 ч.л. сода 
  5. 400-500 гр овче сирене Багри
  6. 120 гр масло

Начин на приготвяне: 

Сложете содата в 1 буркан киселото мляко, за да шупне. Разбийте яйцата добре и към тях прибавете шупналото мляко.

След това натрошете сиренето и го добавете към сместа. По желание предварително може да изкиснете сиренето, за да се обезсоли. 

Включете фурната да загрява на 230°.

Използвайте кръгла тава, която предварително намажете с масло.

Разтопете маслото. Разгънете корите внимателно. Разнесете върху всяка кора 3,4 супени лъжици масло, след което разпредете 1/3 от плънката. Навийте на руло кората и сложете в тавата. Започнете от центъра на тавата.

Намажете баницата с масло и я поставете във вече загрятата фурна.

Когато баницата бухне (след около 10 мин.), намалете фурната на 180° и печете до готовност. 

Извадете баницата когато е готова (маслото да ври на повърхността) и я завийте с памучна кърпа, за да се задуши и омекне.

Разбийте кисело мляко, добавете вода и сол (по желание) и се насладете на Багри баница с айрян!

* Корите, които използваме са 3 бр и са по-големи и дебели. Ако използвате тънко точени кори, слагайте по 1 лъжица масло върху кора и разпределете сместа на толкова части, колкото кори ще завиете.