Овче кисело мляко БАГРИ


Овче кисело мляко БАГРИ

Овчето кисело мляко БАГРИ се произвежда само ден преди да го доставим в София, понеже неговият срок на годност е 20 дни. За приготвянето му са необходими 24 часа. Първо издояваме овцете сутрин, след което млякото отива в мандрата за преработка. Пастьоризираме го на температура от 92-94 градуса по Целзий. После го оставяме да се охлади, докато достигне до 45-46 градуса.

Овче кисело мляко – как се прави

Използваме закваска от Lactobacillus bulgaricus, която добавяме на същата температура. След това пълним бурканите и ги преместваме в термостат, за да се закваси млякото. В него поддържаме градусите постоянни за 2-3 часа. Точното времетраене зависи от маслеността на млякото, както и от храната на овцете в различните сезони. Когато месеците са топли, маслеността е по-ниска, заради силното слънце и изсушаването на тревите. Тя е най-висока през пролетта, защото тогава овцете с хранят с изобилие от прясна трева и билки,  както и на есен, когато обогатяваме менюто им със зърно, свежи кълнове от Тревомата и люцерна.

След като млякото се закваси го преместваме в хладилни камери, където го съхраняваме на температура от 2 до 4 градуса. На следващия ден го транспортираме от фермата до София, където се извършват доставки по домове и магазини.

Защо нашето овче кисело мляко?

Правим кисело мляко Багри изцяло от пълномаслено прясно мляко, което го отличава с висока масленост. За приготвянето му използваме само мляко, млечно-кисели култури и голяма доза любов. С нежност и внимание го пълним в стъклени буркани, за да изпипаме всеки детайл. Овчето кисело мляко БАГРИ се характеризира с гъстота и плътност на вкуса.

Съхраняване на овче кисело мляко БАГРИ

Тъй като киселото ни мляко се произвежда единствено от мляко и закваска (без използване на подобрители и консерванти), то е с кратък срок на годност. Затова му се насладeте възможно най-бързо, било то самостоятелно или в комбинация с любимо ястие. Всяка хапка ще ви върне в безгрижните мигове на детството и ще ви припомни някогашния вкус. Препоръчваме да го похапнете със сезонни плодове, в добавка към традиционните ястия, към овесени ядки за закуска или супер храни.

Ползи от консумацията на овчето кисело мляко

Овчето кисело мляко е своеобразен пробиотик, който поддържа отлично чревната флора и здравето на храносмилателната система. Освен това води до намаляване риска от диабет тип 2. Други проучвания показват възможна връзка между консумацията на кисело мляко и намаления риск от определени видове ракови болести. Тъй като млякото съдържа много калций, то подобрява здравето на костите, като увеличава плътността им.

Освен това, ако се борите с излишните килограми, киселото мляко определено идва на помощ. Но плюсовете не свършват до тук. То също така засилва дейността на имунната система, намалява нивата на „лошия холестерол“ в кръвта и се бори срещу хипертонията. Подпомага и нервната система за повлияване лечението на неврологични болести, намаляване на безпокойството и подобряване контрола върху емоциите.

Изводът е един – хапвайте често овче кисело мляко, защото здравословното е вкусно!