Овче сирене БАГРИ


Ако обичате млечни продукти, то овче сирене БАГРИ може да се превърне в чудесно допълнение към ежедневното ви меню. Освен изключително вкусно, е и много полезно, тъй като го приготвяме чисто по занаятчийска рецепта, запазвайки всичките му качества. Имаме щастието да работим изцяло със собствено мляко, което позволява конктрол върху качеството от пашата на животните до напълно готовия продукт!

За приготвянето му, използваме издоеното на сутринта мляко. Преминава през процес на пастьоризация, извършен при 68 до 72 градуса, следвайки стара занаятчийска рецепта. След това, поставяме млякото на стайна температура, за да се охлади до 34-35 градуса. На същата температура слагаме мая, калций и закваска. После млякото се подсирва, както се казва на занаятчийски език, за около 60-90 минути. Не бива да забравяме и постоянното наблюдение от мандраджиите ни, които следят с внимание всеки процес от приготвянето на сиренето. Следващият етап е разрязването на овчето сирене на малки кубчета със сиренарски нож, които после слагаме в специални цедила, където суроватката се изцежда. Постепенно стягаме и притискаме с тежести сиренето. Оставяме го така около 4-5 часа, за да стегне. Развиваме цедилата и режем 10х10 кубчета, като така всяко кубче е около килограм с леки вариации нагоре или надолу, тъй като все пак вършим всичко на ръка! Потапяме всяка буца в солен разтвор, за да се осоли и стегне. Оставяме ги така 1 нощ. На следващия ден редим бучките в саламура и запечатваме, за да зреят 60 дни. След изтичане на този период ги слагаме във вакуум и имат срок на годност цяла година.

От самото начало на работа на ферма БАГРИ използваме занаятчийски рецепти, за да приготвим овче сирене. Рецептата идва от дядо Антон от село Ореш, а ние допълнително я доразвихме, за да направим сирене БАГРИ нежно и балансирано. Използваме собствено висококачествено овче мляко, към което добавяме Lactobacillus bulgaricus. Неповторимият вкус и плътност идват от факта, че животните ни се отглеждат пасищно.

Можете да консумирате сиренето самостоятелно или в комбинация с различни храни. Чудесно допълнение е към салати, сандвичи, плато със сирена. Добавете го към една истинска “занаятчийска дъска” със сушено месо, сладко или свежи плодове. За закуска можете да го похапнете с филийка лютеница със сирене. Разбира се, има и много други рецепти, които овче сирене БАГРИ ще допълни идеално.

С каквото и да го комбинирате, нашето овче сирене БАГРИ винаги ще ви връща във вкуса и спомена за детските дни на село.

Както вече казахме, овчето сирене БАГРИ освен вкусно, е и полезно. То се усвоява лесно от организма. Съдържа витамини А, В2, В12, С, D и Е, както и микроелементи като калций, фосфор, калий, натрий и т.н. В него има също минерални соли, рибофлавин, линолови, аскорбинови и фолиеви киселини. Овчето сирене е полезно за организма по различни начини, като някои са:

  • Регулиране на кръвната захар
  • Нормализиране на метаболизма
  • Подобряване на храносмилането
  • Подобряване на зрението
  • Намаляване на загубата на тегло
  • Помощ при ракови заболявания
  • Укрепване на скелетно-мускулната система
  • Предотвратяване на атеросклерозата
  • Подобряване на здравето на косата и ноктите
  • Вливане на сила при тежки физически натоварвания

Не забравяйте, че най-краткият път от ферма БАГРИ до дома ви е на един клик разстояние 👉 https://bagri.bg/shop/