Овчи кашкавал БАГРИ


Овчи кашкавал БАГРИ

Как произвеждаме кашкавала?

За да произведем овчи кашкавал БАГРИ използваме сурово овче мляко, което не се пастьоризира. Прилагаме метод на термеризация до 34-5 градуса. След като млякото се охлади заквасваме с кисело мляко и мая, която представлява сирищен ензим. След това режем на малки кубчета, колкото царевично зърно, като непрекъснато бъркаме в пастьоризатор.

Следва процес на „изпичане“ до 40 градуса, като сместа постоянно се бърка. Когато кашкаваленото тесто се „изпече“ го прехвърляме в цедило и притискаме с тежести за 20-25 минути, за да се получи „питка“. Режем на дълги ивици със сиренарски нож и преместваме в сиренарска количка, където ивиците се оставят да втасат до готовност за около 1-2 часа (в зависимост от млякото). За да преценим дали кашкаваленото тесто е готово за месене, взимаме малко парченце, което се омесва с палец и показалец. Мандраджийките ни са занаятчийски майстори и знаят каква е перфектната текстура и еластичност на тестото.

Втасалата смес се слага в резачка за кашкавал, която я нарязва на тънки парченца около сантиметър. Преместват се в кошница, която поставяме в казан да престои на 68-70 градуса в солен разтвор (хашлама). Бъркаме с дървена бъркалка, за да се „изпари“ и да стане готово и достатъчно меко за месене. Веднага изсипваме на масата за месене и месим, докато получим гладка и фина текстура. Изключително важно е измесването да стане бързо, защото „питката“ изстива и става трудна за оформяне.

Накрая следва формоване, след което поставяме кашкавала в дълги правоъгълни форми. Оставяме да престои за 10-12 часа на стайна температура, за да стегне. После слагаме в камера за зреене за 60 дни, като всеки ден обръщаме питите кашкавал за хубаво обдухване от всички страни. Така продуктите „изсъхват равномерно“. След като този период изтече и кашкавалът е готов, вакуумираме и съхраняваме на температура 2-4 градуса.

Защо да изберем овчи кашкавал БАГРИ?

За производството на кашкавал използваме сурово мляко, което добиваме директно от  пасищно отглежданите ни животни. Използваме занаятчийска рецепта и методи на работа. Стремим се да ви поднесем висококачествен и изцяло натурален овчи кашкавал, който освен вкусен е и полезен!

Щастливи сме, че можем да ви поднесем овчи кашкавал по традиционна занаятчийска рецепта. Всяка стъпка от процеса на приготвяне се извършва на ръка, включително заквасване, изпарване, месене и т.н.

Ползи от консумацията на овчи кашкавал БАГРИ

Във ферма БАГРИ не работим с високи температури. Следователно, в нашия кашкавал са запазени всички полезни бактерии и качествени свойства. С чиста съвест можем да наречем кашкавала си здравословен. Съдържа голямо разнообразие от витамини и минерали, сред които калций, линолова киселина (която допринася за намаляване риска от различни болести и спомага за отслабване), а също и магнезий, който има множество ползи за мускулите. Съдържа почти изцяло усвоими от организма белтъчини. Възбужда апетита и води до по-добро цялостно състояние на организма.

С какво препоръчваме да се консумира?

Овчи кашкавал БАГРИ е идеално допълнение за всеки любител на хубавото вино и на гурме продуктите. Освен това е страхотна добавка към всяка закуска. Препоръчваме да му се насладите самостоятелно или в плато със занаятчийски сирена. Идеален е за сандвичи, основни, както и в любимите ви ястия, към които искате да добавите здравословен и напълно натурален овчи кашкавал.