Постните пълнени чушки на баба Катя
Продукти:
- Зелена елда – 300 г
- Лук – 2 големи глави
- Пресни чушки – 10-12 бр. (зависи от големината им)
- Моркова – 2-3 бр.
- Магданоз, копър (спанак, киселец или друго по желание) – 1 връзка (общо
- Пресни гъби (по желание)
- 100 г настърган овчи кашкавал “Багри”
- Овче кисело мляко “Багри” – за сервиране
Начин на приготвяне:
Накиснете елдата за няколко часа, след което се сварете за около 10 мин. Следете да остане цяла и да не се развари. Най-добре е да я оставите леко хрупкава, тъй като след това ще се доготви във фурната.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете лука и морковите на ситно и се задушете в тенджера с малко вода и лъжица гхи (или друга мазнина). Ако добавяте гъби, направете го след като задушите зеленчуците.
Омекналите зеленчуци смесете със сварената елда, разбъркайте добре и добавете нарязаните зелении. Задушете за още няколко минути и добавете още гхи и овчи кашкавал “Багри”.
Почистете чушките и напълнете със сместа. Наредете ги в тава и добавете малко вода на дъното. Печете на 200 градуса до зачервяване на чушките.
Сервирайте с овче кисело мляко “Багри” и пресен копър или магданоз по желание.
Добър апетит!