Лабне с лимонова мащерка, копър и орехи
Разядките винаги са добро решение за допълнение към вечерята или да впечатлите гостите си. Една от най-лесните, които могат да бъдат гарнирани по безброй начини в зависимост от вкуса ви е лабнето.
Представили сме ви версия с шамфъстък и маслини, а сега споделяме и една свежа рецепта с лимонова мащерка, копър и орехи.
Необходими съставки:
- 1 буркан овче кисело мляко Багри
- ½ лимонова мащерка (или обикновена);
- ½ връзка ситно нарязан копър;
- настъргана кора от ½ лимон;
- сока от ½ лимон;
- 50 мл зехтин;
- шепа орехи
- леко запечени;
- сол
За сервиране:
- маслини;
- краставица;
Начин на приготвяне:
- Първата стъпка за приготвянето на лабнето е да постелете дълбока купа с тензух, след което да сложите овчето кисело мляко върху него и да добавите ⅓ ч.л. сол. Хубаво разбъркайте и завържете тензуха здраво. Оставете да се изцеди за 10-12 часа.
- След като млякото е готово, го поставете в чинията за сервиране. Използвайки долната част на лъжица, разнесете в чинията с дебелина около 2 см и вълнообразни форми на места, за да се образуват улейчета.
- Направете заливката – наситнете копъра и лимонената мащерка и ги сложете в купа. Добавете леко запечените орехи и натрошени орехи, а след това както и настърганата лимонова кора, сока на лимона, зехтинът и солта. Разбъркайте добре.
- С помощта на лъжица разпределете получената смес върху лабнето. Залейте с тънка струя зехтин върху цялата чиния.
- Наредете краставицата и маслините отстрани.
Препоръчваме Ви да опитате и върху препечен хляб или лаваш.