Лабне с лимонова мащерка, копър и орехи


Лабне с лимонова мащерка, копър и орехи

Разядките винаги са добро решение за допълнение към вечерята или да впечатлите гостите си. Една от най-лесните, които могат да бъдат гарнирани по безброй начини в зависимост от вкуса ви е лабнето.

Представили сме ви версия с шамфъстък и маслини, а сега споделяме и една свежа рецепта с лимонова мащерка, копър и орехи.   

Необходими съставки:

  • 1 буркан овче кисело мляко Багри
  • ½ лимонова мащерка (или обикновена);
  • ½ връзка ситно нарязан копър;
  • настъргана кора от ½ лимон;
  • сока от ½ лимон;
  • 50 мл зехтин;
  • шепа орехи
  • леко запечени;
  • сол

За сервиране:

  • маслини;
  • краставица;

Начин на приготвяне:

  1. Първата стъпка за приготвянето на лабнето е да постелете дълбока купа с тензух, след което да сложите овчето кисело мляко върху него и да добавите ⅓ ч.л. сол. Хубаво разбъркайте и завържете тензуха здраво. Оставете да се изцеди за 10-12 часа.
  2. След като млякото е готово, го поставете в чинията за сервиране. Използвайки долната част на лъжица, разнесете в чинията с дебелина около 2 см и вълнообразни форми на места, за да се образуват улейчета.
  3. Направете заливката – наситнете копъра и лимонената мащерка и ги сложете в купа. Добавете леко запечените орехи и натрошени орехи, а след това както и настърганата лимонова кора, сока на лимона, зехтинът и солта. Разбъркайте добре.
  4. С помощта на лъжица разпределете получената смес върху лабнето. Залейте с тънка струя зехтин върху цялата чиния.
  5. Наредете краставицата и маслините отстрани.

Препоръчваме Ви да опитате и върху препечен хляб или лаваш.